A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобуялицька cільська рада
Одеська область Березівський район

Державна реєстрація земельної ділянки

Дата: 23.06.2021 15:13
Кількість переглядів: 183

Державна реєстрація земельної ділянки

Державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, це - офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Найпоширенішим випадком державної реєстрації речових прав на нерухоме майно є саме реєстрація права власності на земельну ділянку.

       Відповідно до статті 125 Земельного кодексу України, право власності, зокрема, на земельну ділянку виникає з моменту державної реєстрації цього права.

        Саме після реєстрації свого права в Державному реєстрі речових прав, ви станете повноправним власником земельної ділянки та в подальшому зможете розпорядитись нею за власним розсудом (в тому числі, продати, подарувати, обміняти, тощо).

       До 2013 року право власності на землю підтверджувалось державним актом про право власності на земельну ділянку, який можна було отримати в місцевому органі Держкомзему, до 2016 року право власності на землю підтверджувалось витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень або свідоцтвом з Державного реєстру прав (тільки для новосформованих земельних ділянок, які надавались на підставі рішення місцевої ради/розпорядження держадміністрації/наказу обласного управління Держгеокадастру або заяви власника, в разі зміни цільового призначення чи поділу земельної ділянки). Зараз можна отримати тільки витяг про проведену державну реєстрацію прав.

       Для отримання витягу про проведену державну реєстрацію прав необхідно надати державному реєстратору або нотаріусу наступний пакет документів:

  • оригінал паспорту та ідентифікаційного номеру заявника;
  • підтвердження оплати адміністративного збору (0,1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, станом на 2021 р. - це 230 грн.);
  •  витяг з Державного земельного кадастру (ДЗК);
  • документ - підстава виникнення права на земельну ділянку (договір купівлі-продажу (дарування, міни і т.і.), рішення суду, свідоцтво на спадщину, рішення органу місцевого самоврядування тощо);
  • нотаріально засвідчена довіреність, якщо документи подаються представником);
  • оригінал паспорту та ідентифікаційного номеру представника, якщо документи подаються представником.

       Загальний строк розгляду поданих державному реєстратору або нотаріусу документів складає 5 робочих днів (не календарних!). Зі спливом вказаного строку, за бажанням, можна буде отримати від державного реєстратора витяг з реєстру. Порядок передбачає, що рішення державного реєстратора розміщується на сайті Мінюсту та має таку ж юридичну силу, як і паперове підтвердження реєстрації права.

      Слід також зазначити, що Закон надає можливість скоротити п'ятиденний строк до 2 днів, 24-х та 2-х годин, проте збір за реєстрацію права в таких випадках буде значно більшим.

З питань державної реєстрації звертайтеся особисто до державного реєстратора Прибильської Ольги Федорівни або за телефоном 0979131673 в робочі дні (з 9:00 до 16:00). Державний реєстратор приймає за адресою смт: Петрівка вул. Центральна 28А (2 поверх).Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора