A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великобуялицька cільська рада
Одеська область Березівський район

Небезпечний карантинний шкідник - Західний кукурудзяний жук.

Дата: 27.03.2023 14:59
Кількість переглядів: 187

В серпні 2001 року західний кукурудзяний жук (Diabrotica virgifera virgifera Le Conte) з`явився на території України в Закарпатській області на кордоні з Угорщиною та Румунією. У 2004 році цей шкідник був виявлений в 10 районах і 4 містах Закарпатської області, на площі 2775 га. У 2018 році шкідника було  виявлено у 6 районах  на півночі Одеській області. Але у цьому році західного кукурудзяного жука, на превелику жаль, було виявлено і в Роздільнянському районі.  

  Морфолого-фізіологічні властивості західного кукурудзяного жука (Diabrotica virgifera virgifera Le Conte) наступні: дорослий шкідник(імаго) завдовжки до 5-6 мм, надкрила жовто-червоні з трьома чорними смугами. Личинки  білі, з коричнюватою головною капсулою. Лялечки  білі. Яйця дрібні, жовтуваті.

  На кукурудзі жуки живляться листками, пилком, пасмами та вершинами качанів. Живлення генеративними органами призводить до зменшення кількості зерен у качанах та зниження врожайності. Більшу шкоду спричиняють личинки, які живляться корінням рослин. Сильно вражені рослини в’януть, стебло деформується, рослини вилягають.

Із яєць, на глибині до 20 см , відродження личинок відбувається на другий рік - весною при температурі 11 градусів тепла у ґрунті. З  яєць  відроджуються жовто - білі хробако - подібні личинки з коричневою головною капсулою. Протягом 30-ти днів личинка живиться коренями кукурудзи, досягаючи довжини 15 мм та товщиною з грифель простого олівця. Заляльковується в ґрунті, стадія лялечки триває 5-10 днів. Лялечка – безпокривна, блідо - жовта або біла, довжиною 4,5-5,5 мм. Відродження жуків спостерігається з третьої декади червня і збігається з появою приймочок на молодих качанах кукурудзи.

  Шляхи розповсюдження: транспортом, із залишками ґрунту, знаряддям обробітку ґрунту. Дорослі жуки можуть мігрувати самостійно за повітряними потоками.

  Згідно ст. 12  Закону України “ Про карантин рослин ” для виявлення західного кукурудзяного жука (Diabrotica virgifera virgifera Le Conte)  в зонах можливого занесення та появи шкідника на полях кукурудзи здійснюється постійний контроль шляхом огляду кореневої системи на виявлення личинок, а також листової поверхні, волоті, ослаблених пожовклих і падаючих рослин на виявлення жуків. Виявлення шкідника проводиться на всіх стадіях розвитку. Характерною ознакою пошкодження західним кукурудзяним жуком наприкінці літа є полягання рослин кукурудзи у вигляді “ гусячої шиї ”.

  Хімічний захист спрямований  в застосуванні ґрунтових інсектицидів до або під час сівби кукурудзи. а також стартове добриво та фунгіцидно-інсектицидні протруювачі сильної пролонгованої дії можуть мати позитивний ефект для зменшення шкоди від личинок. Крім цього, листкові обробки потрібні для захисту від імаго, аби уникнути резистентності, для обприскування слід використовувати засіб з іншою, ніж у ґрунтового інсектициду, діючою речовиною.

 Важливим фактором серед заходів попередження зараження шкідником являється вибір насінневого матеріалу, який не повинен вирощуватися у карантинних зонах та територіях розповсюдження та запровадження карантинного режиму на західного кукурудзяного жука (Diabrotica virgifera virgifera Le Conte). Інформацію можливо отримати у територіальних державних інспекторів з карнтину рослин Управління фітосанітарної безпеки. 

 

Державний фітосанітарний  інспектор                         Віктор Поштаренко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора