Великобуялицька cільська рада
Одеська область Березівський район

22 березня святкуємо Всесвітній день води

Дата: 21.03.2023 16:35
Кількість переглядів: 157

22 березня святкуємо Всесвітній день води. День водних ресурсів бере свій початок з Конференції з навколишнього середовища і розвитку (ЮНСЕД), що відбулася в 1992 році в Ріо-де-Жанейро.

Генеральна Асамблея ООН (резолюція 47/193 від 22 грудня 1992 року) ухвалила офіційне рішення про щорічне відзначення 22 березня як Всесвітнього дня водних ресурсів, щоб нагадати всім жителям планети про значення і важливість води для існування життя на Землі. З 1993 року офіційно на всій планеті стали святкувати Всесвітній день водних ресурсів.

Вода – колиска життя. Без неї неможливе існування жодної з відомих форм живих істот – рослин, тварин, бактерій і інших. Людина також не може прожити без води. Наше тіло на 80% складається з цієї унікальної речовини, у водному середовищі відбуваються всі обмінні процеси в організмі.

Вода потрібна нам кожного дня – ми використовуємо її для пиття, приготування їжі, миття, охолодження, нагрівання й майже на кожному етапі виробництва товарів. Хоча понад 70% поверхні Землі вкрито водою, тільки близько 3% цієї води є прісними. Тільки третина прісної води доступна людині, інша зберігається в льодовиках. Більшу частину вільної води складають ґрунтові води. Таким чином, річки і озера містять всього лише близько 0,3% прісної води світу.

Для наочності, на кожну ванну солоної води припадає 1 літр прісної, з якого тільки 1 чарочка доступна для пиття.

Всесвітній день води є унікальною можливістю нагадати людству про надзвичайну важливість водних ресурсів для навколишнього природного середовища і розвитку суспільства та покликаний підвищити розуміння необхідності збереження екологічно чистого стану водних ресурсів для створення безпечних умов життєдіяльності населення, заохочуючи при цьому споживачів, науковців, фахівців і громадськість як на національному, так і на міжнародному рівнях займати активну позицію щодо цієї проблематики, розробляючи та реалізуючи низку заходів для запобігання забрудненню водних ресурсів, їх захисту, збереження та поліпшення якості водних екосистем.

Більшість українців споживають воду з поверхневих водних джерел – річок, водосховищ, зокрема з Дніпра забезпечується водою близько 2/3 населення України.

Основними джерелами забруднення поверхневих водних об’єктів є стічні води. Застарілість обладнання, щорічне збільшення концентрації забруднюючих речовин спричиняють повернення до річок недостатньо очищених вод.

Залежність суспільства від водних ресурсів весь час зростає. Дефіцит водних ресурсів, незадовільна їх якість становить загрозу розвитку суспільства, погіршує екологічний стан регіонів. Водночас, кожен може долучитися до збереження водних ресурсів дотримуючись простих правил:

- вчасно закривати кран на кухні чи у ванній кімнаті, що збереже десятки літрів води;

- користуватися пральною та посудомийною машинами при повному завантаження;

- не використовувати фосфатні (фосфонатні) миючі засоби, які призводять до «цвітіння» водойм;

- віддавати перевагу душу замість ванної;

- вимикати воду під час чищення зубів;

- користуватися унітазом з двома режимами зливу;

- не засмічувати водойми побутовими відходами;

- не мити машини на берегах річок та озер.

Тому кожен з нас повинен дбайливо ставитись до природи, раціонально використовувати водні ресурси. Це не лише покращить екологічну ситуацію, а й принесе моральне задоволення та проявить почуття поваги до себе та інших!Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора